URBAN REPORT

constantin goagea


Scopul proiectului este acela de a analiza si previziona impactul arhitectural urban datorat schimbarilor politice, economice si sociale survenite in perioada de tranzitie post’89. Ceea ce impartasesc aceste tari sunt: retragerea brusca a controlului politic din coordonarea dezvoltarii urbane, explozia de intiative private, spontaneitate urbanistica si arhitecturala rezultata in dezvoltari informale, disolutia comunitatilor, iar pe de alta parte energii si potential nebanuit, piata libera, acces la resurse si informatii, libera circulatie.

In acest context suprapunerea acestor fenomene cu era informatica va provoca o identiate sociala si culturala noua care va depasi marginalitatea sau se va contopi intr-un format global nediferentiat?  Fi-va europa de sud est un suburb conectat la retele de tip second life si producand economii parlalele deteritorializate, sau se va indrepta catre un tip nou de asamblaj de societati critice, autoorganizate, mult mai elsatice si gata sa cooperezze cu alte entitati similare pentru prosperitatea membrilor sai? Urban report inventariaza si analizeaza aceste previziuni

 

Punctele URBAN REPORT

Ivan Kucina

Aceste trei volume ale proiectului URBAN REPORT reprezinta un efort colectiv de a suprinde aproape imposibilul: curentele comune din spatele si dedesubtul bogatiei si diversitatatii transformarilor urbane simultane din Europa de Sud Est. In felul sau, este o incercare locala, dar pe deplin globala si interculturala de a trata complexitatea urbanitatii emergente care urmareste schimbarile economice si politice din state aflate in curs de tranzitie.

Oricum, aceste volume reprezinta mai mult decat o simpla publicatie. Sunt parte a unui proces imaginat de un grup de arhitecti din Romania, Bulgaria, Serbia si Ungaria - un model nou de colaborare profesionala care, la randul sau, promoveaza intarirea capacitatii de a face fata dezvoltarii urbane haotice din regiune si incurajeaza interactiunea cu profesionisti din Uniunea Europeana si lumea intreaga care incearca sa puna in practica anumite standarde de constructie pentru regiuni in curs de dezvoltare.

In acest proces, primele date de lucru sunt cercetarile asupra conditiilor, proiectelor si practicilor realizate in ultimul deceniu in aceste patru tari care trec prin tipuri de tranzitie diferite, dar la fel de imposibil de previzionat.

Pentru a asigura compatibilitatea, temele care contureaza cele 3 volume sunt:

Poetica tranzitiei in derulare
-    pentru a intari vizibilitatea procesului de tranzitie si atitudinea actorilor implicati, regulile sale nescrise si potentialul ascuns

Conditiile urbanitatii auto-reglementate
-    pentru a cultiva cunostintele asupra urbanitatii auto-reglementate, conceptele sale, conditiile si strategia de dezvoltare

Pionierii practicilor emergente
- pentru a incuraja progresul practicilor noi, interactiunile si parteneriatele pentru stabilitea platformelor institutionale solide pentru un activism permanent.